[update] IE6Bar: Internet Explorer 6 upgrade notice

Door ERIKvanPAASSEN op dinsdag 13 april 2010 15:54 - Reacties (30)
Categorie: Scripts, Views: 13.123

Deze post is bijgewerkt op 14 april 2010. Zie update onderaan.

De ondersteuning voor Internet Explorer 6 wordt inmiddels bijna overal op het web afgebouwd. Zelfs Tweakers.net en Google doen hieraan mee. Wanneer IE6-gebruikers jouw site zonder IE6-support bezoeken, kun je ze niet zomaar een brakke webpagina voorschotelen: een uitleg waarom de pagina niet goed werkt is toch minstens op zijn plaats.
Nadelen van bestaande scripts
Er bestaan al veel scripts die bovenstaand probleem voor je oplossen en gebruikers van Internet Explorer 6 van een waarschuwing voorzien. Veel van deze scripts ontzeggen je dan ook direct toegang tot de site; iets dat in mijn ogen not done is. De gebruiker kan toch zeker zelf wel bepalen of de pagina voor hem of haar bruikbaar genoeg is in de oudere browser?

De meeste andere scripts voor het presenteren van een waarschuwing proberen de gold bar van Internet Explorer te immiteren. Deze 'gold bar' is echter nooit een echt succes gebleken en zelfs vaak onderwerp van kritiek.
Mijn eigen baksel: IE6Bar
Om deze reden heb ik nu mijn eigen waarschuwingsscript gebrouwen, genaamd IE6Bar. De waarschuwingsbalk kan verborgen worden door de gebruiker en plaatst dan ook een cookie om deze instelling te onthouden. Dit voorkomt het opwekken van ergernissen door herhaling van de boodschap.

Het script maakt gebruik van de jQuery-library en de jQuery Cookie plugin. De boodschap is standaard in het Engels, maar er is ook een Nederlandse versie beschikbaar. Daarnaast zijn alle teksten ook zelf te configureren. Hieronder zie je twee screenshots van de balk in actie.

Update 14-04: Inmiddels heb ik met versie 1.1 een kleine update uitgebracht: het is nu middels een optie wél mogelijk de balk als overlay te tonen. (Bedankt voor de tip, Leftblank!) Daarnaast is er een extra configuratieoptie opgenomen om de breedte van de tekstcontainer in te stellen, zodat je ook kortere teksten gewoon kunt centreren.

Meer informatie & Download: https://github.com/evpaassen/ie6bar

http://img.evpwebdesign.nl/ie6bar/thumbs/ie6-bar.png

http://img.evpwebdesign.nl/ie6bar/thumbs/ie6-bar-expanded.png


Met dank aan Crisp voor het kunnen gebruiken van JSMin+.

Volgende: IE6Bar v1.2 07-'10 IE6Bar v1.2
Volgende: TU Delft Webprint op Windows 7 (óók x64 en zonder ActiveX) 02-'10 TU Delft Webprint op Windows 7 (óók x64 en zonder ActiveX)

Reacties


Door cumulus007, dinsdag 13 april 2010 15:57

Misschien een vraag, maar ondersteunt IE6 wel JQuery :+


Door Tweakers user ERIKvanPAASSEN, dinsdag 13 april 2010 15:58

@cumulus007: Jazeker, maar vooral andersom: jQuery ondersteunt IE6. ;)

Door Tweakers user Rubinski, dinsdag 13 april 2010 16:02

Leuk initiatief, maar waarom raad je de mensen aan om over te schakelen op IE8, en niet gewoon op een totaal andere browser zoals Firefox?

Door Tweakers user ERIKvanPAASSEN, dinsdag 13 april 2010 16:05

@Rubinski_be: Aangezien de bezoeker op dat moment IE6 gebruikt, noem ik allereerst Internet Explorer 8. Dat klinkt vertrouwd en is al een grote stap vooruit.

Wanneer er op de balk geklikt wordt, klapt deze uit en krijgen de gebruikers gewoon meerdere opties. Zie screenshot #2.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 april 2010 16:07]


Door Tweakers user Leftblank, dinsdag 13 april 2010 16:07

Leuk idee maar imo is de uitwerking wat minder, aan de ene kant springt dit wel lekker in het oog, maar het past waarschijnlijk in heel wat designs niet echt lekker.

Doe mij maar iets als http://pushuptheweb.com met een wat minder subtiele opmaak. Op die manier kun je ook meteen users van andere oude versies meepakken (IE7 en Firefox 1 en wil je ook als 't even kan niet zien natuurlijk).

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 april 2010 16:09]


Door Tweakers user ERIKvanPAASSEN, dinsdag 13 april 2010 16:12

@Leftblank: Het design is redelijk simpel aan te passen met wat css, dus iedereen die er beetje handig in is kan dat doen.

Daarnaast was puur mijn doel om IE6 aan te passen, de andere browsers kosten minder moeite qua support en dan wil ik de gebruikers liever niet lastigvallen met upgrade-waarschuwingen die niet écht nodig zijn.

Ik heb dit ding dan ook vooral gemaakt voor mijn eigen toepassingen en iedereen die wil meeprofiteren is uitgenodigd. Ik wil verder ook totaal niet pretenderen dat dit het beste zou zijn dat er is, maar voor mijn toepassingen voldoet hij gewoon wel aan al mijn eisen. ;)

Door Tweakers user Leftblank, dinsdag 13 april 2010 16:17

De stijl is uiteraard aan te passen maar je voegt een hele lap HTML in. Als je voor een aanpak meer richting 'n overlay zou gaan dan maakt dat het al snel makkelijk om 't in een willekeurig ontwerp in te voegen doordat je geen last meer hebt van de daadwerkelijke layout van de site zelf ;)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 april 2010 16:17]


Door Tweakers user ERIKvanPAASSEN, dinsdag 13 april 2010 16:23

@ Leftblank: Daar moet ik je helemaal gelijk in geven. Een nadeel is alleen wel weer dat de overlay dan over essentiële delen van de pagina kan vallen. Daarom heb ik voor deze optie gekozen, maar voor beide valt wat te zeggen.

Maargoed, het mooie van open source is dat iedereen kan en mag aanpassen zoals hij of zij wil. ;)

Door Tweakers user harmageddon, dinsdag 13 april 2010 16:23

Helaas heb ik op mijn werk niet de mogelijkheid om van IE6 naar een andere browser over te stappen. We werken hier met een aantal intern geschreven programma's die (nog) niet geschikt zijn voor IE7 of hoger, of een andere browser :(
Gelukkig kom ik zelden een website tegen die mij de toegang helemaal ontzegd, maar sommige zijn wel vervormd.

Door Tweakers user Anoniem: 116571, dinsdag 13 april 2010 16:32

@harmageddon: tijd voor een nieuwe werkgever 8)7

Maar ik heb een tijdje zo'n ding gehad op mijn website, maar omdat ik zoveel verander bleek het teveel werk om het netjes te houden op mijn website.. Plus dat de mensen die nu nog IE6 hebben toch te dom zijn om het zelf te kunnen, of het gewoonweg niet mogen (zoals hierboven). Weinig nut dus (IMHO) :p

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 april 2010 16:32]


Door Tweakers user WeeJeWel, dinsdag 13 april 2010 16:36

Je kunt natuurlijk ook gewoon goed leren programmeren.

Door Tweakers user Anoniem: 42323, dinsdag 13 april 2010 16:38

Kijk dit is al nuttiger dan alle MicroSE proggies bij elkaar. :P

Door Tweakers user DonJunior, dinsdag 13 april 2010 16:39

Veel gezeik van de mensen hier boven.. maar ik vind het gaaf dat je het zo gedaan hebt.
Mijn complimenten.
Interface ziet er ook goed uit hoor!
Wat ik ook echt heel netjes vind is het feit dat je mensen direct de linkjes verschaft. Het is wel makkelijk om te zeggen dat men moet updaten, maar 9 van de 10 weet dan nog niet wat te doen.. op deze manier is ook dat probleem afgevangen... nogmaals.. mijn complimenten hoor!! _/-\o_

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 april 2010 16:39]


Door Tweakers user ERIKvanPAASSEN, dinsdag 13 april 2010 16:42

@Mito en DonJunior: Dank jullie wel! :P Maar mensen mogen best kritiek hebben hoor, zolang het opbouwende kritiek is, en dat was het meestal wel, wordt niemand er slechter van.

Door Leon, dinsdag 13 april 2010 16:43

Mooie oplossing. Wel jammer dat je de jQuery lib moet downloaden wat toch weer 25kb is per gebruiker.

Door Tweakers user ERIKvanPAASSEN, dinsdag 13 april 2010 16:47

@Leon: Dat is inderdaad waar. Aan de andere kant veel websites gebruiken deze library toch al, en dan is het uiteraard geen probleem. Gebruikt de website nog geen jQuery, dan is het probleem ook nog niet altijd reusachtig: door het gebruik van conditional comments in de HTML krijgen dan alleen de IE6-gebruikers deze library toegeschoven en dat is toch een absolute minderheid.

Door Tweakers user 90710, dinsdag 13 april 2010 17:03

@Mito, vind je? Deze truc komt namelijk ook, net iets anders geprogrammeerd, op mijn volgende site-update. Die momenteel in testfase is :+ (en vereist geen client-side lib)

Oké, het is leuk gedaan en ziet er mooi uit. Toppie. Alleen zie je het al op veel andere sites net zó gedaan is.

P.S.: ook mis ik een plaatje van MicroSE Unite O-)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 april 2010 17:11]


Door Tweakers user HendrikN, dinsdag 13 april 2010 17:18

Ik heb altijd dubbele gevoelens bij dit soort (sympathieke) ideëen.... Allereerst snap ik de frustraties natuurlijk, als Webdeveloper krijg je dagelijks te maken met IE(6) en al haar gebreken.

Helaas zou ik al gauw hele boze telefoontjes krijgen van klanten op het moment dat ik zo'n lelijke (no offence, maar dat is de bedoeling toch ook? ;)) balk bovenaan zijn website zet. Begrijp me niet verkeerd, voor je persoonlijke website is er niks verkeerds met zo'n waarschuwing maar wanneer je dit moet uitleggen aan de klant heb je een moeilijk verhaal te vertellen.

Besef wel dat het aandeel "vrijwillige" IE6-gebruikers te verwaarlozen is bij het aandeel verplichte IE6-gebruikers, iedereen met WinXP die wel eens Windows Update heeft gestart heeft praktisch al IE7+.

Daarom ben ik ook wel blij met de oplossing die T.net bijvoorbeeld heeft gekozen met een subtiele waarschuwing zonder teveel poespas.

Voor de rest is het gewoon een kwestie van tijd, bedrijven stappen ooit over op Win7 en dan gaan we gezellig met z'n allen zeuren op IE8 ;)

Door Tweakers user TheOneAndOnly, dinsdag 13 april 2010 17:21

Zo'n beetje als http://ie6update.com dus. :)
Dat had ik eerder al gevonden en in gebruik genomen. Maar dat laat maar 1 aanbevolen browser toe (standaard de laatste IE, maar je kan ook een andere browser pushen). :)

Door Tweakers user ERIKvanPAASSEN, dinsdag 13 april 2010 17:22

@HendrikN: Het kan in sommige gevallen wel wenselijk zijn dat je ook de onvrijwillige IE6-gebruiker laat weten dat je zelf ook wel weet dat de pagina in IE6 niet werkt.

Om irritatie te voorkomen is er gewoon een sluitknop aanwezig die de balk doet verdwijnen om 'm vervolgens 28 dagen lang niet meer te laten terugkeren. Door simpele configuratie kan die termijn zelfs nog worden verlengd.

Maar hoe eerder deze programmatuur overbodig wordt, hoe beter natuurlijk!

@JoWannes: Die had ik inderdaad ook gevonden, maar is gegoten in de 'gold bar'-vorm. Hij lijkt wat op een geblockte popup of nog erger: ActiveX.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 april 2010 17:23]


Door Tweakers user plofkip, dinsdag 13 april 2010 19:31

Ik vind deze echt super: http://code.google.com/p/sevenup/
Ook met cookie optie ('Quit bugging me').

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 april 2010 19:31]


Door Tweakers user GZFan, dinsdag 13 april 2010 19:40

Mooi initiatief! Ziet er gewoon duidelijk uit! :D

Door Tweakers user RobIII, dinsdag 13 april 2010 19:50

Lijkt ook op de mijne :Y) (screenie)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 april 2010 19:51]


Door Tweakers user ERIKvanPAASSEN, dinsdag 13 april 2010 20:26

@RobIII: Nou, inderdaad zeg! Als ik dat nou eerder had geweten... ;)

Door Tweakers user ThaStealth, dinsdag 13 april 2010 20:54

Goeie oplossing, springt meteen in het oog (wat wil je ook met zo'n joekel van een balk). En ook het browser keuze scherm van Microsoft min of meer geadopteerd. Handige oplossing :)

Door Tweakers user K_VL, dinsdag 13 april 2010 21:37

Geniaal!!!
Eindelijk een degelijke oplossing gevonden! :-D

Door Tweakers user CodeCaster, dinsdag 13 april 2010 22:51

Door sanderev66, dinsdag 13 april 2010 17:03
@Mito, vind je? Deze truc komt namelijk ook, net iets anders geprogrammeerd, op mijn volgende site-update. Die momenteel in testfase is :+ (en vereist geen client-side lib)
Zo lang je er niet over gaat bloggen: d:)b

Door Tweakers user plofkip, woensdag 14 april 2010 11:01

ROFL @ CodeCaster }>

Door Tweakers user Leftblank, woensdag 14 april 2010 18:10

Top om te zien dat je meteen een update hebt uitgebracht, het is zeker een prima tool nu!

Reageren is niet meer mogelijk