TU Delft Webprint op Windows 7 (óók x64 en zonder ActiveX)

Door ERIKvanPAASSEN op donderdag 4 februari 2010 14:30 - Reacties (7)
Categorie: TU Delft, Views: 16.634

UPDATE
De officiële handleiding van de TU Delft is inmiddels hier te vinden:
https://intranet.tudelft....99ff-8ece6012b9df&lang=nl

Deze officiële methode heeft de voorkeur, omdat daarbij automatisch de printereigenschappen zoals papierlades, -formaten en finishers worden ingesteld.
Met de TU Delft Webprint-dienst kun je op de universiteit printen vanaf je eigen laptop. Hoe Webprint ingesteld dient te worden, is echter een van de best bewaarde geheimen van de TU Delft.

Inmiddels zijn er door de TU een aantal handleidingen vrijgegeven, waarin wordt uitgelegd hoe studenten hun laptops kunnen configureren voor het printergebruik. Er bestaat ook een handleiding voor Windows Vista en Windows 7, maar die werkt niet voor de x64-varianten daarvan. De TU zegt hierover: "[x64 status] TU Delft webprint: works, but you need to set it up manually and there are no manuals available." Tijd voor een nieuwe handleiding dus.

Handleiding Webprint op Windows 7 (x86 én x64)

Windows 7 heeft voor veel printers de juiste drivers ingebakken en zo ook voor de meeste, zo niet alle, printers op de TU Delft. Het enige waar we nog voor hoeven te zorgen is dat de computer met de printer kan verbinden. Voor Windows Vista geldt nagenoeg dezelfde procedure, al kunnen sommige opties anders genoemd zijn.

In deze handleiding zal ik verbinding maken met printer 'B35-00.010' in 'Gebouw 35'. Het principe is echter voor alle printers gelijk.
Referenties instellen
Om te kunnen verbinden met een printer dien je je NetID en wachtwoord op te geven. Dit kan op twee manieren: via de webprint-portal in Internet Explorer of via Windows zelf. Via Internet Explorer is het makkelijkst, maar als je een andere browser gebruikt kun je de referenties opgeven via Windows.
De Internet Explorer-methode
Open webprint.tudelft.nl in Internet Explorer. Selecteer een printer en klik op 'Go'. Vervolgens wordt je gevraagd om je inloggegevens. Gebruik als username je NetID-username, met daarachter tudelft.net. Als wachtwoord gebruik je gewoon je NetID-password. Vink 'Mijn referenties onthouden' aan, dit is belangrijk!

http://img.evpwebdesign.nl/webprint/thumbs/webprint-portal.png http://img.evpwebdesign.nl/webprint/thumbs/inloggen.png
De alternatieve methode
Ga naar 'Gebruikersaccounts' in het Configuratiescherm en klik vervolgens links op 'Uw referenties beheren'. Kies hier bij 'Windows-referenties' voor 'Windows-referentie toevoegen'. Als netwerkadres vul je in: srv607.tudelft.net. Als gebruikersnaam je NetID-username, maar eindigend op @tudelft.net en als wachtwoord je NetID-password.

http://img.evpwebdesign.nl/webprint/thumbs/startmenu.png http://img.evpwebdesign.nl/webprint/thumbs/gebruiker.png http://img.evpwebdesign.nl/webprint/thumbs/referenties.png http://img.evpwebdesign.nl/webprint/thumbs/referentie-toevoegen.png
Verbinden met de printer
Nu is het tijd om de printer daadwerkelijk toe te voegen. Om dit te doen kies je eerst een gebouw op webprint.tudelft.nl. Inloggen doe je met dezelfde referenties als die je net hebt gebruikt. Er verschijnt een lijst met printers, kies hieruit de printer die je wilt installeren en klik op de naam. Vervolgens kies je in het linker menu 'Properties'. Dit geeft als 'Network Name' de URL van de printer. Deze is belangrijk, dus kopieer deze even. In mijn geval gaat het om https://srv607.tudelft.net/printers/B35-00.010/.printer.

http://img.evpwebdesign.nl/webprint/thumbs/webprint-portal.png http://img.evpwebdesign.nl/webprint/thumbs/printerlijst.png http://img.evpwebdesign.nl/webprint/thumbs/properties.png


Nu je de URL hebt, kun je de printer toevoegen via 'Apparaten en Printers' in het Configuratiescherm. Kies, wanneer het je wordt gevraagd, om een netwerkprinter te installeren. Stop vervolgens het zoeken naar printers door te klikken op 'De printer die ik wil gebruiken, staat niet in de lijst'. In het nu volgende scherm kun je de URL van de printer plakken. Nadat je op volgende hebt geklikt, wordt er verbinding gezocht met de printer. Als alles goed is gegaan, zal de printer worden toegevoegd.

http://img.evpwebdesign.nl/webprint/thumbs/printer-toevoegen.png http://img.evpwebdesign.nl/webprint/thumbs/netwerkprinter.png http://img.evpwebdesign.nl/webprint/thumbs/printer-zoeken.png http://img.evpwebdesign.nl/webprint/thumbs/printer-adres.png http://img.evpwebdesign.nl/webprint/thumbs/printer-verbinden.png http://img.evpwebdesign.nl/webprint/thumbs/printer-geinstalleerd.png
Niet als standaardprinter!
In de rest van de printer-wizard is het alleen nog zaak aan te geven dat de printer géén standaardprinter moet worden. Wanneer je dit toch doet, kunnen er forse vertragingen optreden bij het weergeven van print-dialogs: zodra je een printvenstertje opent, wordt er immers contact gezocht met de netwerkprinter en dat kan nog wel eens lang duren.

http://img.evpwebdesign.nl/webprint/thumbs/printer-standaard.png
Kleur/grijstinten
Let op: anders dan met de TU-werkplekken staat de standaardinstelling van de printer op kleur! Je betaalt dan de volle mep, ongeacht of je document kleurelementen bevat. Je dient dus zelf de printer op grijstinten in te stellen, wanneer je zwart-wit-documenten wilt afdrukken.